Blogger Template by Blogcrowds


(poza de Barry Green)

Participam la creearea noastra in fiecare moment, cu fiecare cuvant auzit, cu fiecare cuvant spus, cu fiecare gand primit sau respins, cu fiecare actiune infaptuita sau nu, cu fiecare sentiment simtit sau nu! Toate aceste mici evenimente din interiorul si exteriorul nostru ne formeaza.

Interesant ar fi sa ne punem problema efectului televizorului asupra "formarii" noastre! Nu imi voi pune problema fenomenelor neurologice care se au loc in procesul vizionarii unui program la televizor! Intrebarea mea ramane doar la nivelul personalitatii noastre, a lumii noastre interioare! Cine vom fi dupa privitul la televizor?

Un articol pe care il citeam acum cateva zile discuta despre schizofrenie si televizor si comparatia dintre ele m-a facut sa inteleg un pic efectele televizorului asupra personalitatii noastre! Schizofrenia este o boala in care pacientul nu mai poate percepe lumea exterioara asa cum este ea in realitate datorita unei alte realitati care ii inunda constientul. Ganduri, imagini, perceptii auditive ies la suprafata in constient, distortionand simtul realitatii al pacientului.

Televizorul creeaza aceeasi realitate fictiva, care ne patrunde in constient si ne distortioneaza realitatea exterioara si interioara! Imagini, idei, slogane, tipare de succes, tipare de personalitate sunt aruncate cu forta si viteza catre noi si ne patrund in minte si suflet, si ne formeaza! Valorile noastre de bine si rau, de urat si frumos, de moral si imoral, de succes si de esec sunt atunci formate de televizor!

Acum, daca aceasta "realitate" creeata de televizor ar fi valabila si in lumea exterioara, nu ar fi deloc o problema. Am trai cu totii fericiti si impliniti urmarind standardele si tiparele impuse de televizor! Din pacate insa, realitatea nu e deloc ca cea de la televizor! Si ne trezim confuzi si chiar un pic "schizofrenici". Iesim in lume si vedem ca urmarind tiparele de la televizor nu ne face fericiti. Si ne intrebam: pai cum? Fac exact ca in filme si desi personajul era fericit, eu nu sunt! Am eu o problema?

Am sa folosesc ideea de feminitate ca exemplu, pentru ca sunt si eu femeie si inteleg fenomenul la nivel personal. Vedem la televizor ca fata frumoasa, indrazneata, "experimentata", foarte senzuala, ajunge sa fie fericita in final. Ce dezamagire pe fete cand ies in lume si aplicand toate "retetele" de la televizor ajung de fapt la o existenta chinuita, lipsita de dragostea dupa care au tanjit atat! Si iar sentimentul de uimire si intrebarea "am eu o problema"? Si asa suntem un pic schizofrenici. Avem o realitate in mintea noastra si o alta realitate in jurul nostru. Iar noi nu mai stim care e reala si dupa care sa ne ghidam!

Mentiona articolul ca tinerii de azi, fiind crescuti in fata televizorului, au mari probleme de adaptare la realitate exterioara. Si asta se intampla deoarece notiunile lor de viata sunt altele, sunt cele determinate de televizor. Si cand se confrunta cu realitatea, ei traiesc o mare drama pentru ca nu recunosc valorile lumii lor interioare in lumea lor exterioara! Si daca nu as sti personal de chinul psihologic al tinerilor din ziua de azi, as spune ca e exagerat, ca mereu generatia tinerilor se simte "neinteleasa". Insa rata sinuciderilor in mediul tinerilor ne trage de maneca si ne spune ca e mai mult decat ca sunt "neintelesi". Problema e ca ei nu inteleg ceea ce ii inconjoara. Nu arata deloc ca ceea ce este in interiorul lor! Si de aici drama lor!

Daca scopul nostru este in viata sa ne formam personalitatile, eu zic ca ar fi intelept sa ne formam o personalitate "sanatoasa" cu radacini in ceea ce este real. Folosesc termenul "real" ca fiind realitatea care ne-a dat-o Dumnezeu. Adevarul este ca Dumnezeu a facut lumea dupa niste legi (fizice, chimice, psihologice) si legile astea determina realitatea adevarata! Atata timp cat noi ne formam dupa alte "legi", legi imprumutate de la televizor, mi-e teama ca nu avem alta sansa decat sa traim o viata schizofrenica, o viata chinuita, nefericita! Haideti sa ne formam dupa legile date de Dumnezeu!

Doamne, ajuta!



Postări mai noi Postări mai vechi Pagina de pornire