(sursa foto)
"Dumnezeu e în noi", spunea maica Siluana într-o conferinţă şi locul de întâlnire cu El este în noi. Pentru a ajunge să Îl întâlnim, să Îl cunoaştem, trebuie să intrăm în noi şi să ne cunoaştem pe noi înşine.
Greu cuvânt! Ce înseamnă să ne cunoaştem pe noi înşine?
Abordarea mea iniţială a întrebării a fost intelectuală, pur raţională: am început să mă gândesc la ce ştiu despre mine şi să ordonez această informaţie! Rezultatul nu a fost foarte satisfăcător, întrucât ajunsesem să mă definesc doar prin nişte trăsături exterioare: îmi place asta, nu îmi place asta, cred în asta, dar nu şi în asta, etc.! Introspecţia de genul ăsta m-a lăsat cumva în exteriorul meu: ajunsesem la o cunoaştere mai bună numai a funcţiilor pe care le îndeplinesc într-o lume exterioară mie!
În timp, însă, am reuşit să găsesc câteva metode care m-au ajutat să încep drumul spre cunoaşterea de sine. Sunt "metode" care funcţionează pentru mine şi pe care le-am descoperit întâmplător, în diferite situaţii, în momente când gândurile nu imi erau deloc îndreptate spre cunoaşterea de sine.
1. Ce mă supără la persoana din faţa mea?
Întrebarea am cules-o dintr-o conferinţă a maicii Siluana şi răspunsul la această întrebare mi-a arătat de fiecare dată că de fapt motivul supărării mele nu stă în persoana din faţa mea, ci în mine: este expresia unei nevoii neîmplinite!
Câteodată avem nevoie de un cuvânt bun şi faptul că cel de lângă noi nu ni-l oferă ne face să credem că suntem supăraţi pe el/ea! De fapt, e doar nevoia noastră de încurajare care nu a fost împlinită!
Nu doar că ne dăm seama că nu suntem supăraţi pe cel de lângă noi (evitând astfel o ceartă inutilă), dar ne conştientizăm şi propriile nevoi interioare! Ştiind care ne sunt nevoile sufleteşti, emoţionale, suntem în măsură de a încerca să ni le îndeplinim (de cele mai multe ori împlinirea nevoilor însă nu va veni de la cei din jurul nostru, ci de la Dumnezeu. Aşa cum spunea maica Siluana, sufletul nostru tânjeşte după Absolut, iar realitatea noastră este relativă. Ne condamnăm singuri la nefericire dacă căutăm împlinirea nevoii de Absolut în lucruri relative)
Câteodată ne supără doar neîmplinirea nevoii de a se face "voia noastră"! Această nevoie izvorăşte de multe ori doar dintr-un egoism al firii căzute şi ne împiedică de a îl sluji pe cel din faţa noastră prin răbdare şi înţelegere. Conştientizarea acestei supărări ne aduce mult bine întrucât ne învaţă să ne tăiem această voie şi să ne smerim.
2. Care îţi este dispoziţia sufletului?
Am auzit întrebarea într-o conferinţă a părintelui Savatie Baştovoi într-un îndemn al său pentru atunci când ne mărturisim păcatele. Părintele spunea să nu ne uităm doar la păcatele noastre, ci şi la dispoziţia sufletească pe care am avut-o atunci când am înfăptuit păcatele.
Această intrebare ne poate fi de mare folos în cunoaşterea de sine! În orice activitate pe care o îndeplinim, întrebarea ne ajută să ne dăm seama care ne sunt intenţiile! Şi dacă plănuim să îndeplinim o faptă bună, întrebarea ne dezavaluie imediat dacă şi intenţia este bună! Mai mult, răspunsul la această întrebare, ne dezvăluie adevăruri mult mai profunde decât intenţia acţiunii: ne dezvăluie care ne este starea sufletului!
3. "Suntem ceea ce facem în mod repetat"
Cu toţii avem obiceiuri, tabieturi, activităţi pe care le îndeplinim zilnic, poate chiar de mai multe ori pe zi. Toate acestea vorbesc despre noi şi de mult ori îndeplinirea acestor activităţi repetate este un automatism care se întâmplă la nivel subinconştient. Să ne îndreptăm atenţia spre aceste activităţi şi vom afla multe despre noi!
Dacă realizăm faptul că ne verificăm mail-ul foarte des, putem încerca să reflectăm un pic asupra motivelor pentru care facem asta: ori avem o slujbă care necesită această constantă verificare a corespondenţei (nu sunt sigură că o astfel de slujbă există), ori avem un gol înăuntru nostru pe care încercam să îl umplem: plictiseală, singurătate, etc. (toate semne ale unei îndepărtări de esenţa vieţii noastre: Dumnezeu).
Notă de final: să nu uităm că procesul cunoaşterii de sine este unul activ şi conştient!
Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire
0 comments:
Trimiteți un comentariu