Blogger Template by Blogcrowds

Cugetări

(poza de Barry Green)

Hoinărind pe internet am găsit o listă de cugetari a lui Dalai Lama şi unele mi-au atras atenţia pentru că mi s-au părut valide şi dintr-un punct de vedere creştin ortodox.

1. Marile poveşti de dragoste şi marile împliniri implică mari riscuri.


(nu e relaţia de Iubire cu Dumnezeu un risc imens pe care alegem să ni-l asumăm? De câte ori nu ne simţim în conversaţiile cu necredincioşi că nişte "nebuni"? "Nebuni" pentru că alegem să "credem" în ceva care nu lucrează la exterior, care nu poate fi văzut, pipăit. Însă ce frumos:


Pariaţi că Dumnezeu există. Dac
ă Dumnezeu nu există, nu pierzi nimic crezând in El, dar dacă El există şi nu crezi, atunci ai pierdut totul. - Blaise Pascal)

2. Când pierzi, nu pierde şi lecţia!

(Domnul ne iubeşte şi atunci când am pierdut o luptă, trebuie să înţelegem că probabil luptam pentru o cauza greşită! Să nu pierdem ocazia de a învăţa din astfel de pierderi: a. pentru ce luptam? b. de ce am ales această luptă? c. cât de intens am luptat? d. de ce am pierdut lupta? Vom invata multe despre noi in
şine)

3. Urmăreşte cele trei reguli: Respect pentru sine; Respect pentru alţii; şi Responsabilitate pentru toate acţiunile tale


(respectul
şi responsabilitatea vin din conştientizarea clipă de clipă a prezenţei Lui Dumnezeu)

4. Aminteşte-ţi că neprimind ce vrei este câteodată un mare noroc

(to
ţi cei care am spus "Facă-se voia Ta Doamne!" înţelegem că tocmai în acestă neîmplinire vedem şi simţim Iubirea Domnului pentru noi )

5. Când ai realizat că ai făcut o greşeală, ia imediat măsurile necesare să o corectezi

(pocăinţa şi spovedanie? Cu c
ât un păcat ramane mai mult timp nespovedit, cu atât macină mai adânc in sufletul nostru si ne răneşte prin îndepărtarea de Dumnezeu)

6. În fiecare zi petrece câtva timp în singurătate


(să fie timpul cu tine însuţi, timpul în care te dăruieşti Domnului în rugăciune?)

7. Atmosfera de dragoste din casa ta este fundaţia vieţii tale!

(Iubirea se învăţa şi se pune în practică acasă! Cei apropiaţi nouă sunt cel mai greu de iubit, dar relaţia noastră cu ei ne indică dacă ştim sau nu să iubim.)


8. În neînţelegerile cu cei dragi, concentrează-te numai pe situaţia curentă. Nu aduce în conversaţie lucrurile din trecut.

(lucrurile din trecut reapar în neînţelegeri din cauza neiertării. O data iertate, ele nu mai rănesc sufletul şi nu mai reapar la suprafaţa sub forma de repro
şuri)

9. Nu uita că cea mai bună relaţie este una în care dragostea unuia pentru altul depăşeşte nevoia unuia de cel
ălat

(maica Siluana spunea că dragostea e o alegere, e un act voit. Nu este un sentiment, aşa cum îl interpretăm majoritatea dintre noi. Nu te "iubesc" pentru că mă faci să te iubesc, ci te iubesc pentru că eu aleg să te iubesc. Dacă "am nevoie" de tine (pentru că îmi umpli un gol sufletesc, pentur că mă faci să mă simt într-un anume fel), atunci nu "te iubesc" pe tine, ci iubesc o proiecţie a mea în tine)

10. Abordează iubirea cu un abandon nebunesc

(să fim "nebuni" în abandonul eu-ului nostru. Doar renunt
ând la noi, la mândria noastră, vom reuşi să iertăm toate tuturor şi în final să iubim)

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire